[...] nie bywa głodny. Energetyczna wartość posiłków jest uzależniona od ich łączenia i sposobu gotowania, przy długim gotowaniu prawie wszystkie posiłki tracą od 50 do 70% swojej wartości. Enzymy giną przy podgrzewaniu powyżej 470C, a większość witamin przy 1000C, gotowane posili mają w sobie bardzo mało energii. Człowiek żeby nie być głodny musi [...]
[...] roślinnego, witamin B1 i B2 oraz błonnika pokarmowego . Mają działanie zakwaszające. 2.Mleko i jego przetwory - dostarczające nam najlepiej przyswajalnego wapnia, wysoko- wartościowego białka i witamin B1, B2 i A. Wykazują działanie słabo alkaliczne (słabo zasadowe). 3.Mięso, wędliny, ryby, jaja, sery i suche nasiona strączkowe- to grupa [...]
[...] ustroju. Określone białka pokarmowe są zużytkowane na potrzeby organizmu w mniejszym lub większym stopniu, a efektywność tego procesu zależy od kilku czynników: - ogólnej zawartości poszczególnych aminokwasów - wzajemnych proporcji między aminokwasami egzogennymi - odpowiedniego dowozu energii ze źródeł pozabiałkowych potrzebnej na potrzeby [...]
z tej samej biochemii w pigułce: 'Ze 100g białka można uzyskać łącznie ~22.5 mola ATP, z tego co najmniej 1.2 mola zawarte jest w NADPH2 wykorzystywanym do syntez. Jest to wartość porównywalna z węglowodanami, gdzie dla przypomnienia, ze 100g glukozy uzyskuje się 21.1 mola ATP. Zakładając maksymalną sprawność zamiany białka na glukozę. Ze 100g [...]
hmm - nowe spojrzenie, moze byc inspirujace. Ale: - wegle z pieczywa, ziemniakow to wegle zlozone. Proste = fruktoza, glukoza, itp. - glownie soki. Skrobia to klasyczny przykl. WW zlozonego, nie prostego. - w wiekszosci sokow (np. Kubus) jest cukier. Chyba, ze sam je sobie wyciskasz. - ryz to rodzaj kaszy. - o ile pamietam kwas zoladkowy to [...]
[...] i pozwala większości ludzi na staranną regulację apetytu i utrzymanie stałej wagi ciała. Jeżeli nawet regulacja apetytu stanowi funkcję wielu czynników, to utrzymanie zawartości cukru we krwi jest z całą pewnością ważnym elementem determinizmu pokarmowego. Węglowodany zapewniają równowagę energetyczną tym skuteczniej, im bardziej [...]
GRELINA – NOWY HORMON ZAANGAŻOWANY W REGULACJĘ WZRASTANIA I HOMEOSTAZĘ METABOLICZNĄ USTROJU Tom. 6/2007 Nr 3(20) Grelina – nowy hormon zaangażowany w regulację wzrastania i homeostazę metaboliczną ustroju 1Andrzej Kędzia, 1Wiesława Przybyszewska 1Klinika Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego, II Katedra Pediatrii [...]
Jakos też nie przepadam za wypoiedziami Macko. Masz prawo Rozumiem , że kasza jest lepszym wyborem od chleba, ale Ty chyba sobie jaja robisz, że ma jeść 24/7 w każdym posiłku cyc + kasz nic takiego nie napisałem Dieta ma być czymś na całe życie człowiek musi sie przyzwyczajac do jedzenia nie moze robic nagłego skoku i zaczac jesc ciagle tego [...]
Obiecany wywiad z Baboumianem Patrik Baboumian - wywiad Wygrywam mistrzostwa Niemiec w Log-lifting każdego roku od momentu gdy są rozgrywane te zawody, czyli od 2009 roku. Zrobiłem trzy rekordy świata po tym jak przeszedłem na weganizm w 2011 roku. - Kto był twoim bohaterem w dzieciństwie? - The Incredible Hulk. Byłem bardzo zafascynowany jego [...]
:-] Od konca: 60min aerobow + 10min dodatkowego spalania T po treningu (przyjmijmy zuzycie energii jak przy rowerku): spalenie 190+280+100kcal=570kcal=63g tluszczu. 5x w tygodniu (raczej niewiele osob jest tak systematyczna i wytrwala) = 315g tluszczu na tydzien = 1,2kg na miesiac. Nadal niewiele w porownaniu do tego co sie osiaga w [...]
[...] na ilość, należy mieć na uwadze zawartość w pokarmach tłuszczów, cukrów i białek. Należy tu wspomnieć o tym, iż każdy z tych składników może być w wielu formach o różnej wartości odżywczej ocenianej wg różnych kryteriów, np. cukry mogą być oceniane wg indeksu glikemicznego, lipidy wg zawartości cholesteroli lub poszczególnych kwasów [...]
Ja w swojej praktyce zawodowej rzadko kiedy zalecam istotne ograniczenie konsumpcji owoców przy dietach redukcyjnych (co zwiazane jest z tym, ze wiele osób je po prostu i tak mało owoców). Zazwyczaj umieszczenie ich w diecie redukcyjnej pozwala upiec kilka pieczeni przy jednym ogniu, po pierwsze stanowią one substytut słodyczy i przygotowanie [...]
"CREAPURE" MIKRONIZOWANA KREATYNA MONOHYDRAT Jedna porcja: 5 g Ilość porcji w opakowaniu: 60 Wartość odżywcza: 0 g Białko: 0 g Węglowodany: 0 g Tłuszcz: 0 g Creapure Mikronizowana Kreatyna Monohydrat: 5 g FAKTY: · Zwiększa Przyrost Masy Mięśniowej · Działa Antykatabolicznie · Podtrzymuje Zwiększoną Siłę [...]
Wklejam poniżej artykuł Sławka Ambroziaka z lutowego numeru SdW dot. oleju MCT Artykuł zamieszczony został przez użytkownika Paul_s w innym poście tego działu - ale tam zapewne zaginie w gąszczu innych artów. Myśle że tutaj więcej osób będzie miało okazję z niego skorzystać "Tłuszcz bez tłuszczu" "Jednym z podstawowych problemów [...]
Jak bardzo jest /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/ff7bd0d6416f4c18954aa60997a43669.jpg /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/dc5829cb97af49caa203633f8fe06b24.jpg "Jabłka są pełne wielu dobroczynnych substancji, które pomagają zapobiegać chorobom serca, niektórym nowotworom oraz łagodzić objawy astmy i alergii. Jabłka stanowią nisko energetyczną przekąskę składająca się [...]
Nie, rehabilitacyjnie je traktuję. Pytanie do obeznanych z dietą i jej wpływem na trening. Czy różni się u Was podaż kalorii w dni treningowe i nietreningowe? Zlewam zjawisko ciepłym moczem. :-) Jeżeli pisalibyśmy o różnicy rzędu 1000 kcal DT i DBT, to jeszcze może coś by tam się działo. Inaczej wszelkie takie schematy mają jedynie moc magiczną i [...]
Wiesz ja bardziej myslalam czyms innym. Tobie weglowodany sa potrzebne najbardziej w dwoch posilkach po treningu i wieczorem, wlasnie ze wzgledu na twoj zawod i tego powinnas sie trzymac. w reszcie posilkow jak chcesz, zawsze warto nie przesadzac i nie jesc wiecej niz 150g. Wiec co wazne, to oczywiscie zboza pelnoziarniste, straczkowe, owoce (o [...]
[...] omówić temat olejów szerzej. 2. Określenie przez nas olejów „pustymi kaloriami” nie opiera się ani na naszej opinii, ani na niejednoznacznych wynikach badań, tylko na ich wartości odżywczej, czyli zawartości poszczególnych składników pokarmowych. Jeśli spojrzymy w tabele składu i wartości odżywczej, i zatrzymamy się na cukrze, przeczytamy, że [...]